Uit balans door je gedrevenheid

Als sensitieve professionals maken we ons graag sterk voor de goede zaak. Voor de hulp aan mensen en maatschappij, en we doen dat graag met maximale inzet. Dat is heel waardevol natuurlijk – het is een van onze kwaliteiten –  maar er schuilt ook een gevaar in. Want als je zo gefocust bent om iets te realiseren voor anderen, vergeet je makkelijk te luisteren naar jezelf.

Dat merkte ik zelf ook weer de afgelopen tijd.

Veel inspiratie

Ik was druk bezig met een van mijn nieuwe doelen: een online cursus maken die nog meer sensitieve professionals helpt om stevig bij zichzelf te blijven. Superleuk om te doen. Want ik kan hierdoor mijn missie (meer gelukkige HSPs en meer zachte kracht in de maatschappij) op een hoger plan krijgen, en tegelijk lekker creatief aan de gang. Dus hard aan het werk!

Mijn dagelijkse wandeling? Vandaag even niet
Even pauzeren? Mmmm, ben net lekker bezig
Slapen? Natuurlijk met pen & papier naast mijn kussen om alle leuke ideeën op te schrijven.

Heerlijk zo geïnspireerd werken natuurlijk.
Punt is wel: langere tijd zo gefocust bezig met het realiseren van je doel, dat hou je niet vol. Nou ja, op wilskracht misschien, maar wel ten koste van je gezondheid.

Uit balans

Hoe je merkt dat je uit balans raakt?
– je kan je werk niet goed wegleggen
– je hart klopt sneller dan nodig
– je hebt een vol hoofd dat maar door blijft gaan, ook ’s nachts
– je lichaam sputtert tegen, maar dat overrule je door extra gas te geven.

Op wilskracht hou je het misschien wel vol, maar altijd ten koste van je gezondheid & balans.

Te veel van het goede

Ik herken deze valkuil bij mezelf en bij veel cliënten. Wat we dan doen is feitelijk ‘te veel van het goede’. Te veel focus op anderen, op je mooie doel. En te weinig aandacht voor jezelf. Je eigen behoeftes komen in de knel. Behoeftes aan rust, herstel, ontprikkeling, beweging, afwisseling en verbinding.

hoe blijf je in balans-ambitie-stress-hso-zilverkade coach

Je loopt je doel mis

Heb je geen oog voor deze behoeftes en jakker je door, dan leidt dat onherroepelijk tot een groot ‘hersteltekort’ zoals we dat noemen. Je lichaam komt energie tekort en maakt elke dag stresshormonen adrenaline en cortisol aan om je prestaties toch vol te kunnen houden. En dat wreekt zich door slechter slapen, niet goed meer kunnen nadenken, minder empathie, meer negatieve gevoelens en minder creativiteit.

Niet bepaald het doel wat je voor ogen hebt als enthousiaste professional toch?

Je systeem is je basis

Ik las deze quote van de week:

Als je jezelf stretcht naar de grootte van je ideaal, val je altijd terug naar de maat van je systeem.

Dit is zo waar. Je eigen (gevoelige) lichaamssysteem blijft hoe dan ook de basis waarop je bouwt als professional. Welk nobel doel je ook hebt. En als je aan je innerlijke behoeftes voorbij gaat, uit enthousiasme voor je doel, wordt je onherroepelijk door je lichaam teruggefloten. Met fysieke stressklachten, verminderde creativiteit, negatieve gevoelens en: slechter werkresultaat. En dat wil natuurlijk niemand.

Gezonde zelfzorg

Hou dus vast aan gezonde dagelijkse zelfzorg. Heb net zo veel oog voor je eigen behoeftes als voor die van anderen/je goede doel. Juíst als je bezig zijn met mooie projecten. Juist als je er geen tijd voor denken te hebben. Want door op tijd te vertragen en rust te pakken, krijgen we betere resultaten. En kunnen we duurzaam sterk staan voor anderen.

(Een beetje hulp van de mensen om je heen kan fijn zijn. Bij het schrijven van dit blog zit in een flow, en voel de drang om achter elkaar door te schrijven. Dankzij mijn vriend heb ik toch op tijd geluncht 🙂 )

Stevig bij jezelf 🤸🏻‍♂

Wat mijn cursus ‘Stevig bij jezelf’ betreft: op een lagere versnelling ben ik die aan het afronden. Stap voor stap. Ben je nieuwsgierig wat het inhoudt? Schrijf dan Stevig Bij Mezelf in de comments onderaan deze pagina, of stuur me een mail, dan hou ik je op de hoogte!

Gratis adviesgesprek?

annelies@zilverkadecoaching
06 104 72 959
Laat van je horen en ik bel je terug.
Afspraak maken

Download gratis checklist

Wil je graag wat begeleiding bij het vinden van een fijne balans als professional? Een adviesgesprek is altijd gratis.

Warme groet,
Annelies

Afspraak maken

2 Reacties

  • Marion schreef:

    Fantastisch fijn herkenbaar blog Annelies over “uit balans door je gedrevenheid”. Dankjewel voor de wake up call. Warme groet, Marion.