Wat is hoogsensitief?

Hoogsensitiviteit is een aangeboren eigenschap die je terugziet bij ca. 20% van de bevolking, mannen én vrouwen. (En zelfs bij dieren.) Het is een eigenschap waar de laatste jaren veel internationaal wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan.

Iedere HSP is anders

De meeste hoogsensitieve personen (HSP) blijken rustzoekend en prikkelmijdend. (75%) Maar er zijn er ook die avontuurlijk zijn en die houden van feestjes en spannende sporten. Hoogsensitiviteit komt voor in allerlei vormen – omdat het altijd in combinatie komt met andere eigenschappen. Bijvoorbeeld:

 • Je kan hooggevoelig zijn én behoefte hebben aan dynamiek en variatie. Dan ben je waarschijnlijk een hooggevoelige HSS (‘high sensation seeker’),
 • Je kan heel meegaand zijn of juist iemand met een sterke wil of visie (‘strong willed’),
 • je kan introvert zijn of extravert.

Je bent waarschijnlijk hoogsensitief, als je je in deze drie kenmerken herkent:

1. Grote opmerkzaamheid & prikkelgevoeligheid

Hoogsensitieve mensen zijn erg opmerkzaam. Hun zenuwstelsel is gevoeliger dan gemiddeld waardoor meer signalen binnenkomen: eerder, gedetailleerder en harder. Ook pikken ze emoties van anderen, de sfeer in een ruimte en sociale interacties eerder op. Subtiele veranderingen ontgaan hen zelden.

2. Diepgaande informatieverwerking

HSP verwerken nieuwe informatie heel grondig. Ze koppelen het aan eerdere ervaringen en bestaande kennis, en dat is op scans zichtbaar door het oplichten van veel verschillende hersengebieden. Een HSP leert hierdoor relatief veel uit elk brokje informatie. Ze doen als het ware aan ‘topsport’ in hun brein.

HSP overdenken ook alles goed voordat ze een beslissing nemen. Ze zien alle consequenties en risico’s in hun hoofd voorbij komen – voor zichzelf en voor anderen. Binnen organisaties zijn HSP daardoor de verbinders: HSP zijn sterk gericht op de belangen van de groep en maken hun eigen belang daaraan vaak ondergeschikt.

3. Sterke innerlijke reacties

Doordat hoogsensitieve personen informatieve, zintuiglijke en sociale prikkels diepgaand verwerken, ontstaan in hun brein al snel complexe ‘gedachtetreinen’ en rijke associaties. Dit kan het gevoel geven van een ‘overvol hoofd’. Er niks meer bij kunnen hebben. Dit geeft stress en lichamelijke sensaties waardoor HSP eerder overprikkeld en emotioneel kunnen worden.
HSP zijn sowieso eerder geraakt, negatief én positief. Ze kunnen ook intens genieten en blij zijn voor iemand anders.

Let wel op: prikkelgevoeligheid alléén komt ook veel voor bij AD(H)D, ADD en varianten uit het autismespectrum. Het is echt de combinatie met de grondige verwerking in het brein, plus het oog voor de belangen van anderen die kenmerkend is voor HSP.

Herken je je in de HSP?

Dan komt het volgende je vast ook bekend voor:

Kwaliteiten van HSP zijn o.a

 • aanvoelen & begrijpen van de ander
 • oog voor belang van de groep
 • verantwoordelijkheidsgevoel
 • opmerkzaamheid
 • snel verbanden zien
 • goed in kansen-risico analyse
 • intuïtief
 • creatieve/vindingrijke oplossingen
 • kunnen verhelderen
 • verbindend

Bekende issues van de HSP

Door de ‘topsport’ die in je HSPbrein plaatsvindt, is er een grotere kans dat je last hebt van:

 • stressgevoeligheid
 • gevoeligheid voor omgevingsfactoren die anderen niet lijken op te merken
 • snel schrikken en overprikkeld raken
 • jezelf vergeten in de zorg voor anderen
 • moeite hebben met grenzen
 • je het lot van anderen erg aantrekken
 • je te veel aanpassen
 • je afgewezen voelen
 • erg streng zijn voor jezelf, perfectionisme
 • te weinig rust
 • veel piekeren
 • het lang nawerken van ervaringen

Wanneer krijg je last van je hoogsensitiviteit?

Niet iedere HSP struikelt over zijn sensitiviteit. Of je er last van hebt heeft vooral te maken met:

 • je opvoeding: ben je onveilig of veilig gehecht?
 • hoe werd je geacht je te gedragen als kind?
 • was er voldoende aandacht voor jouw eigenheid?
 • trauma’s: heb ervaringen gehad die je als heftig hebt ervaren?
 • de combinatie met je andere eigenschappen: ben je extravert / heb je behoefte aan prikkels?
 • ben je misschien ook hoogbegaafd? (ca. 10% van HSP is hoogbegaafd)

Wat doet je gevoeligheid met jou?

Ervaar je de kracht van je sensitiviteit  of struikel je er vooral over? Met een goede coach ontdek je je persoonlijke gebruiksaanwijzing en vindt je je balans. En dat is belangrijk omdat je alleen dán werkelijk tot bloei kunt komen. En je juist als HSP van betekenis kunt zijn. Ontspannen en vol vertrouwen. Een adviesgesprek is altijd gratis.

Ja, ik maak een afspraak

Afspraak maken

Een reactie op dit blog? Fijn. Dat kan onderaan deze pagina.

Gratis adviesgesprek?

annelies@zilverkadecoaching
06 104 72 959
Laat van je horen en ik bel je terug.
Afspraak maken

Download gratis checklist