Gas geven én remmen

Je twijfelt of je HSP bent. Want je bent wel heel gevoelig, maar je houdt ook van opwinding en dynamiek. Van actie en een fijne dosis prikkels. Maar dat kan dan wel ineens weer te veel zijn. Heel dubbel allemaal. Alsof de ene helft in jou lekker gas wil geven en de andere helft wil remmen. Zó frustrerend, want zo bereik je je doel natuurlijk nooit. Wat moet je nou?

Hoogsensitieve prikkelzoeker

Herken je dit? Dan is het goed mogelijk dat je een ‘hoogsensitieve sensation seeker’ bent, een HSP-HSS. Een HSP die niet per se prikkels mijdt (zoals 75% van de HSP), maar ze ook broodnodig heeft. Anders ga je je vervelen en ligt een bore-out op de loer. Je houdt van afwisseling en dynamiek, maar moet wel oppassen met je grenzen want je raakt sneller overprikkeld dan niet-HSPs. Als prikkelzoekende HSP (of hoogsensitieve HSS) bezit je een combinatie van eigenschappen die je bijzondere kwaliteiten geeft, maar ook lastige valkuilen…

Verlangen naar dynamiek én rust

Door je hoogsensitiviteit heb je voldoende rust en veiligheid nodig, terwijl je HSS-deel juist houdt van actie, van ontdekken, verwondering en nieuwe dingen uitproberen. Het voelt als twee totaal verschillende kanten. Hoe kun je die ooit laten matchen? Is het dan niet hollen of stilstaan? Ben je dan niet altijd óf overprikkeld óf verveeld? Hoe kun je ooit als HSP-HSS een evenwichtige, sterke professional zijn?

Een fijne balans

Het is een uitdaging inderdaad, maar het kan zeker, als je beide kanten in jezelf goed leert kennen en er een mooie samenwerking van maakt. Zodat je gas kan geven als je zin hebt, en voelt wanneer je rust moet nemen. Het is een precaire balans, waarbij zelfkennis en zelfzorg essentieel zijn.

Ook ikzelf heb hier dagelijks mee te maken. Ik hou van de diversiteit van onderzoeken, gesprekken voeren én media maken (mijn andere vak). Van bevlogen denk- en doewerk. Maar ik zoek ook veel rust en bezinning. Het is er allemaal. En met vallen en opstaan – en vooral door goed naar mijn lichaam te luisteren – leer ik steeds beter de balans te vinden. En kan ik genieten van wat al die aspecten in mij aan moois te bieden hebben.

Gratis adviesgesprek

annelies@zilverkadecoaching
06 104 72 959
Laat van je horen en ik bel je terug.
Maak een afspraak

Sterke sensitieve professional

In een coachtraject onderzoeken we samen je kwaliteiten en valkuilen en ontdek je hoe je beter in evenwicht blijft. Je gaat je hoogsensitiviteit als iets waardevols ervaren ipv als struikelblok – als iets waardoor je juist extra van betekenis kan zijn. Je kent en waardeert je behoefte aan prikkels én je behoefte aan rust. En ervaart wat nodig is om een goede balans te vinden en lekker te functioneren. 

Gratis adviesgesprek

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Geef je dan op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. .

Ja, ik meld me aan voor een gratis adviesgesprek.

Maak een afspraak

Gratis handige checklistchecklist sensitieve profesional coach zilverkade

Je authentieke kracht

Lees meer
coach stress hsp den bosch meditaties

Stress loslaten

Lees meer

Blokkades oplossen

Lees meer

Een helpende mindset

Lees meer