Moe van je best doen?

Als je je wat gefrustreerd of onzeker voelt over wat je hebt bereikt, ben je misschien geneigd om extra je best te gaan doen. Om extra cursussen te volgen of meer te sporten. Alles om optimaal te kunnen presteren. Toch hoef je vaak niet méér te doen om goed te functioneren, maar mag het juist minder zijn. Je mag gaan loslaten. Bijvoorbeeld: de gedachte dat je niet goed genoeg bent. Dat je geen fouten mag maken. Of dat je je te snel uit balans laat brengen.

Negatieve overtuigingen

Ieder mens draagt bepaalde negatieve gedachtes of overtuigingen met zich mee. Het zijn de conclusies die we als kind hebben getrokken uit lastige situaties die we meemaakten. Als je je als gevoelig kind bijvoorbeeld wel eens onzeker voelde, maar je ouders hadden dáár geen aandacht voor maar wel voor je schoolcijfers, dan is de kans groot dat je daaruit hebt geconcludeerd: ‘Mijn onzekerheid is niet normaal. Mijn gevoelens moet ik wegstoppen. Ik moet presteren en proberen net zo te zijn als zij.’

Je verstopt je gevoelens

Wat de situatie thuis ook is, je denkt als kind altijd dat dát normaal is. En als een van hen, om welke reden dan ook, je niet de aandacht geeft die je nodig hebt, dan denk je altijd: ‘Het ligt aan mij.’

Op die leeftijd kan je nog niet bedenken: ‘Mijn ouders hebben nooit geleerd om met hun emoties om te gaan, dus vandaar hun gedrag.’ Of:’Mijn vader leeft met een trauma uit zijn eigen jeugd, dus vandaar zijn gedrag.’ Nee, natuurlijk niet.

Je ouders zijn je grote voorbeeld in je beginjaren. Je beschouwt hun gedrag als ‘hoe het hoort’, en ziet jouw afwijkende behoeftes als ongewenst en abnormaal. Je verstopt ze en doet extra je best voor de goede cijfers. Want je verlangt naar waardering en veiligheid en hebt daar werkelijk álles voor over.

Als kind zien we de thuissituatie als hoe het hoort en onze afwijkende behoeftes als abnormaal en ongewenst.

Je raakt uit balans

Als kind pas je je onbewust aan. Je voegt je zo goed mogelijk naar de leefregels van je omgeving en houdt dat lang vol. Tót er jaren, misschien wel decennia later iets gaat wringen. Je bent moe, voelt je niet zo gelukkig, bent niet meer zo bevlogen in je werk, of belandt in een burn-out. Je hebt geen idee wat er aan de hand is, maar voelt wel dat iéts niet in balans is.

Je verlangens en behoeftes vragen om aandacht

Wat je ervaart zijn je weggestopte verlangens en behoeftes die aan je deur kloppen. Want vroeg of laat vragen ze weer om aandacht – ze horen immers bij je. Ze komen hun natuurlijke plek in je leven terugvragen. Maar doordat je ze zo lang hebt weggestopt en afgekeurd als ‘abnormaal’, is het vaak nodig om hun waarde te herontdekken.

Het begin van heling

Deze ‘wiebelfase’ kun je ervaren als een persoonlijke crisis, maar in feite is het het begin van heling. Van dichter bij jezelf komen. Want verborgen delen van je willen eindelijk weer erkend worden. Door jou gezien worden. En de ruimte krijgen in je leven die ze verdienen.

Het voelt als een persoonlijke crisis, maar in feite is het het begin van heling.

Mooie veranderingen

Terugkomen bij jezelf gaat het best als je je laat begeleiden door een goede coach of therapeut. Je verstopte verlangens mogen dan erkend worden. Je ouders ga je zien als mensen met bagage en beperkingen. En jouw waarde mag weer zonder twijfel vast komen te staan.

Je ontdekt dat je je hele leven al helemaal oké bent geweest, met al je kwaliteiten én onzekerheden. Langzaamaan komt je los van de strijd en ga je je vrij voelen om te leven in lijn met je natuur. Van overleven naar leven.

Je gaat leven in lijn met je natuur. Je gaat van overleven naar leven.

Beter in je vel door meer los te laten.

Dat proces voelt eerst onwennig, maar als snel ook als een opluchting. Er komt meer innerlijke rust, meer plezier en een groter gevoel van vrijheid.

En weet je wat dat voor een boost geeft aan jouw kwaliteiten en prestaties! Je zal niet de eerste zijn die – juist door eisen aan jezelf los te laten – tot bloei komt en veel beter gaat functioneren.
Of in de woorden van een klant: ‘Ik voel eindelijk de liefde van binnen waar ik zo lang al naar verlangde’.

***

Gratis adviesgesprek?

annelies@zilverkadecoaching
06 104 72 959
Laat van je horen en ik bel je terug.
Afspraak maken

Download gratis checklist

Wil jij ook de onvrede in jezelf oplossen? Belemmerende gedachtes loslaten? Neem dan contact met me op. Een adviesgesprek is altijd gratis.

Afspraak maken

Wil je reageren op dit blog? Fijn. Dat kan onderaan deze pagina.