Als je iets voor elkaar wilt krijgen, heb je al snel te maken met belemmerende gedachtes. Zoals: ‘ik mag geen fouten maken’, ‘ik mag me niet onzeker voelen‘ of ‘ben ik eigenlijk wel goed genoeg?’ Het zijn gedachtes waarvan je je meestal niet bewust bent. Maar ze zorgen er ondertussen wel voor dat je bepaalde doelen niet bereikt. Ze zetten je leven stiekem op de rem.

Je belemmerende overtuigingen zijn er ingeslopen door bepaalde ervaringen, vaak in je jeugd, en zijn zo vertrouwd geworden dat je ze zelden opmerkt. Totdat je vastloopt in je werk of privéleven en hulp zoekt bij een coach.

Belemmerende overtuigingen zijn je zo vertrouwd dat je ze zelden opmerkt.

Stel je bent als atleet bezig met de 100 meter sprint. En na 20 meter denk je: ‘Ik kan het toch niet.’ Denk je dat je wint? Natuurlijk niet. Je gedachte, of liever gezegd je brein, stuurt namelijk je lichaam aan. Dírect. De negatieve gedachte zorgt voor de aanmaak van stresshormonen en brengt je uit balans.
Denk je oprecht: ’Dit gaat mij lukken!’, dan komen er allemaal pósitieve stofjes vrij die maken dat je juist optimaal presteert.

Het mechanisme is heel eenvoudig. En het speelt ook in ons dagelijks functioneren een grote rol. Onze overtuigingen bepalen in grote mate of we moe en gefrustreerd rondlopen of dat we tevreden onze doelen bereiken. Niet dat iedereen atletiekkampioen kan worden. Nee, je genen en talenten bepalen je potentie. Maar met je overtuigingen bepaal je of je potentie realiteit wordt of niet.

Je overtuigingen bepalen of je potentie realiteit wordt of niet.

Wil je meer impact met je werk? Dat wordt lastig als je diep van binnen denkt:
– Ik doe er niet echt toe.
– De wereld zit niet op mij te wachten.
– Het is egoïstisch om de aandacht op me te vestigen.

Wil je meer innerlijke rust? Dat is moeilijk te bereiken als je overtuiging is:
– Ik moet mezelf bewijzen.
– Ik moet het beter doen dan anderen.
– De zorg voor anderen gaat altijd voor.

Zorg voor helpende overtuigingen!

Dus, heb jij een mooi doel voor ogen maar je vindt het lastig om het te realiseren? Check dan je overtuigingen. Vele zijn gebaseerd op een misverstand en kun je gerust loslaten. Dat geeft direct veel rust en ruimte.

Met moderne coachtechnieken kun je je overtuigingen opsporen en ‘resetten’. Zodat ze je gaan helpen in plaats van tegenwerken. Er komt dan meer energie, je gaat mogelijkheden zien en vertrouwen voelen. Zodat je gaat komen waar jij wilt zijn. 

Wil je graag hulp bij het bereiken van je doel? En wil je negatieve gedachten loslaten? Ik help je graag.

Een adviesgesprek is altijd gratis.

Afspraak maken

Wil je reageren op dit blog? Dat vind ik heel fijn. Dat kan onderaan deze pagina.

Gratis adviesgesprek

annelies@zilverkadecoaching
06 104 72 959
Laat van je horen en ik bel je terug.
Maak afspraak

Reageer