De kracht van je overtuigingen

Als je iets voor elkaar wilt krijgen, kan er ineens een negatief stemmetje in je klinken. Zoals: ‘ik mag geen fouten maken’, ‘ik mag me niet onzeker voelen‘ of ‘ben ik eigenlijk wel goed genoeg?’ Het zijn gedachtes waarvan je je meestal niet bewust bent. Maar ze zorgen er ondertussen wel voor dat je bepaalde doelen niet bereikt. Ze zetten je leven stiekem op de rem.

Deze belemmerende gedachtes of overtuigingen zijn er ingeslopen door bepaalde ervaringen – vaak in je jeugd. En ze zijn je zo vertrouwd geworden dat je ze zelden opmerkt, tot je vastloopt in je werk of privéleven.

Belemmerende overtuigingen zijn je zo vertrouwd dat je ze zelden opmerkt.

Je gedachte stuurt je lichaam aan

Stel je bent als atleet bezig met de 100 meter sprint. En na 20 meter bedenk je: ‘Het lukt vast niet.’ Denk je dat je wint? Natuurlijk niet. Je gedachte, of liever gezegd je brein, stuurt namelijk je lichaam aan. Dírect. De negatieve gedachte zorgt voor onmiddelijke aanmaak van stofjes die horen bij angst & paniek en brengen je uit balans.
Zit je goed in je vel en denk je: ’Dit gaat vast mij lukken!’, dan komen er allemaal pósitieve stofjes vrij die maken dat je juist optimaal presteert. Het werkt heel vernuftig.

Wel of geen succes

Ook in ons dagelijks leven speelt dit mechanisme een grote rol. De overtuigingen die stiekem in ons huizen, bepalen in grote mate of we wat gefrustreerd zijn of tevreden onze doelen bereiken. Niet dat iedereen atletiekkampioen kan worden. Nee, je genen en talenten bepalen je potentie. Maar met je overtuigingen bepaal je of je potentie realiteit wordt of niet.

Je overtuigingen bepalen of je potentie realiteit wordt of niet.

Wil je meer impact met je werk? Dat wordt lastig als je diep van binnen denkt:
– Ik doe er niet echt toe.
– De wereld zit niet op mij te wachten.
– Het is egoïstisch om de aandacht op me te vestigen.

Wil je meer innerlijke rust? Dat is moeilijk te bereiken als je overtuiging is:
– Ik moet mezelf bewijzen.
– Ik moet het beter doen dan anderen.
– De zorg voor anderen gaat altijd voor.

Zorg voor helpende overtuigingen!

Dus, heb jij een mooi doel voor ogen maar je vindt het lastig om het te realiseren? Check dan je overtuigingen. Vele zijn gebaseerd op een misverstand en kun je gerust loslaten. Dat geeft direct veel rust en ruimte.

Met moderne coachtechnieken kun je je overtuigingen opsporen en ‘resetten’. Zodat ze je gaan helpen in plaats van tegenwerken. Er komt dan meer energie, je gaat mogelijkheden zien en vertrouwen voelen. Zodat je gaat komen waar jij wilt zijn. 

Wil je graag hulp bij het bereiken van je doel? En wil je negatieve gedachten loslaten? Ik help je graag.

Een adviesgesprek is altijd gratis.

Afspraak maken

Wil je reageren op dit blog? Dat vind ik heel fijn. Dat kan onderaan deze pagina.

Gratis adviesgesprek

annelies@zilverkadecoaching
06 104 72 959
Laat van je horen en ik bel je terug.
Maak afspraak