Als je je kwetsbaar voelt

Als sensitief persoon kun je je behoorlijk kwetsbaar voelen. Als je ziet hoe het eraan toegaat op je werk of in de wereld… Zoveel gedoe, zoveel geruzie, zoveel onzekerheden. Je raakt er makkelijk door van slag.

Je goed ontwikkelde antennes staan dan wijd open, constant alert op wat er gebeurt. Je scant de situaties en hoopt tekens te vinden dat het oké is. Dat je je rustig en veilig kunt blijven voelen.

Dit is super vermoeiend, je hebt het vast zelf ervaren. Het geeft onderhuidse spanning die maakt dat je lastig kunt concentreren en niet functioneert zoals je zou willen. Misschien baal je daardoor wel van je sensitiviteit en ga je je anders voordoen dan je bent. Waardoor je nóg meer stress krijgt en nog kwetsbaarder wordt.

Misschien baal je wel van je sensitiviteit en ga je je anders voordoen dan je bent. Waardoor je nog meer stress krijgt en nog kwetsbaarder wordt.

Hoe kun je dit veranderen?

Hoe kun je je – met al je sensitiviteit – steviger gaan voelen?
Heel belangrijk: verleg je aandacht. Focus minder op de buitenwereld en meer op je binnenwereld. Ga naar wat zich afspeelt in je lichaam. Dat voelt onlogisch, omdat je dan eventueel gevaar minder goed in de gaten kunt houden. Maar de waarheid is: je gevoel van veiligheid ontstaat van bínnenuit. In jezelf ligt je anker.

Door je binnenruimte meer te gaan bewonen, door contact te maken met je lichaam en te leren hoe je vriendschap kunt sluiten met je gevoelens (in plaats van ze weg te wensen!), krijg je een gevoel van thuiskomen. Heel sterk. Je komt terug op je eigen basis.

Thuis komen

Contact maken met jezelf kan eng voelen in eerste instantie omdat je sensitiviteit dan weer zo duidelijk wordt. Maar wat eng lijkt, is een blessing in disguise. Want door je gevoeligheid te onderzoeken, ga je je al snel sterker voelen.

Het hoort bij de tegenstrijdigheden in het leven:

  • Hoe meer je je kwetsbaarheid omarmt, hoe sterker je wordt.
  • Hoe meer je je angsten onderzoekt, hoe meer veiligheid je ervaart.
  • Hoe meer je thuis komt bij jezelf, hoe steviger je staat in de buitenwereld.

Ontspannen

Als je meer thuis raakt in je binnenwereld, voelt het alsof je meer volume krijgt, meer soortelijk gewicht. En daardoor voel je je minder kwetsbaar en minder belast door de buitenwereld. Je ontspant je makkelijker en kunt de dingen gewoon doen zoals je graag wilt.

En mooier nog: als je je veiliger gaat voelen in je binnenwereld, kan je sensitiviteit zich ontpoppen als je belangrijkste talent. Dan wordt het een instrument dat jou als professional juist bijzondere waarde geeft.

Begeleiding

Vind je het ingewikkeld om je kwetsbaarheid te omarmen op je werk? Wil je graag dichter bij jezelf komen onder persoonlijke begeleiding? Ik help je graag. Een adviesgesprek is altijd gratis.

Annelies

Afspraak maken

Wil je reageren op dit blog? Heel fijn. Dat kan onderaan deze pagina.

Gratis adviesgesprek

annelies@zilverkadecoaching
06 104 72 959
Laat van je horen en ik bel je terug.
Afspraak maken

Sensitieve professionals

In mijn praktijk begeleid ik veel sensitieve professionals. Gedreven mensen die tegelijkertijd behoorlijk gevoelig zijn. Heb jij dat ook?
Door het loslaten van spanning en blokkades, komen je kwaliteiten veel beter tot hun recht en kan juist jij van grote betekenis zijn.
Tips & inspiratie ontvangen?
Geef je op voor ‘Zilverkadepost’ onderaan deze pagina.

Reageer