Waarom voel je angst in die situatie?

Net voelde je je nog goed, maar nu je hier bent voelen je benen ineens wiebelig. Je hart gaat veel sneller en het zweet breekt je uit. Je voelt angst en je wilt weg! Maar waarom? Zo spannend is het hier toch niet?

Het is een vervelende situatie die veel mensen kennen. Je voelt angst en paniek terwijl je met je hoofd wéét dat het onzin is. Heel vervelend, want als dat vaker gebeurt, kan het je leven behoorlijk ontwrichten.

Een moment van hulpeloosheid

Het heeft te maken met je onderbewuste. Daar ligt een herinnering opgeslagen aan een moment waarop je controleverlies hebt ervaren en je even hulpeloos voelde. Het ging anders dan je wilde en daar schrok je van. Dat kan een ernstig ongeluk zijn geweest, maar ook iets subtielers zoals een onverwachte afwijzing, een gevoel van onveiligheid in je jeugd, je ouders die je niet konden geven waar je behoefte aan had, een sensatie van van publiekelijk falen of een moment waarop je een heftige mededeling kreeg.

Trauma, klein en groot

Wat je ooit is overkomen – zo’n moment van controleverlies of hulpeloosheid – heeft in je brein iets teweeggebracht wat we ‘trauma’ noemen. Dat betekent dat je brein de situatie onmiddellijk heeft opgeslagen als GEVAARLIJK. Dit om je in de toekomst eerder te kunnen waarschuwen en beter te kunnen beschermen. Alles wat je in die secondes van controleverlies zag-hoorde-rook-proefde-voelde, staat vanaf dan geregistreerd als ‘code rood’.

Om je in de toekomst te kunnen beschermen, slaat je brein schrikmomenten op als belangrijke tekens van gevaar.

Plotseling in paniek

Zo kan het gebeuren dat je in een situatie komt waar je je bang voelt of stress krijgt zonder dat je snapt waarom. Je brein herkent dan – zonder dat je je daar bewust van bent – een ‘code-roodalarmsignaal’. Dat kan een locatie zijn, iemands blik, een opmerking, een geluid of wat dan ook. Het signaal triggert je alarmsysteem waardoor in je lichaam alle alarmbellen afgaan. Je hartslag verhoogt, je bloeddruk stijgt, de adrenaline giert door je lijf. Het enige dat je nog kunt denken is: ik moet weg uit deze situatie! Ook al is het er rationeel gezien gewoon veilig. En dat is natuurlijk heel erg vervelend.

Een onbewust proces

Het gevaar-detectiesysteem van ons lichaam functioneert compleet automatisch, buiten de ratio om. Het is een onbewust proces. Dat is handig als je leven écht in gevaar is, maar zeer onhandig als dat niet zo is. Want het kan je leven behoorlijk in de war schoppen als je lichaam reageert alsof er gevaar is, terwijl het gewoon veilig is.

Zie ook deze animatie over automatische stressreacties door trauma (Engels):

Gelukkig kun je de angst stoppen

Het goede nieuws is: je kunt angst en paniek stoppen. Er zijn tegenwoordig technieken waarmee je je interne alarmsysteem als het ware kunt leegmaken – resetten. Je oude herinneringen aan controleverlies worden dan geneutraliseerd. De alarmfunctie gaat eraf.

Onverklaarbare angst kan oplossen als je je alarmsysteem reset. Je voelt je veilig.

Je voelt je weer veilig

Voorvallen die je eerst nog hartkloppingen bezorgden of een rotgevoel, worden door deze reset-methodes ineens veel onschuldigere situaties waarbij je je prima red. Je hart en ademhaling blijven rustig. Je bent ontspannen, in balans. Sterker nog: je kan je je paniekgevoel vaak niet eens meer voor de geest halen. De angst is opgelost – je voelt je veilig.

Eenvoudige oefeningen

Technieken waar ik hele goede ervaringen mee heb, zowel bij mezelf als bij cliënten, zijn die van LIVE THE CONNECTION® en de Woosh-methode. Wetenschappelijk onderbouwde technieken die inwerken op het brein en het onderbewuste. Het is enigszins te vergelijken met EMDR, maar dan eenvoudiger. De oefeningen werken snel en zijn voor iedereen te doen.

Wil je loskomen van je angst?

Wil jij ook loskomen van stress en je lichaam bevrijden van angst en paniek op ongewenste momenten? Maak dan een afspraak. Een eerste adviesgesprek  is altijd gratis.

Afspraak maken

Wil je reageren op dit blog? Heel fijn. Dat kan onderaan deze pagina.

Gratis adviesgesprek

annelies@zilverkadecoaching
06 104 72 959
Laat van je horen en ik bel je terug.
Afspraak maken

Sensitieve professionals

In mijn praktijk begeleid ik veel sensitieve professionals. Gedreven mensen die tegelijkertijd behoorlijk gevoelig zijn. Heb jij dat ook?
Door het loslaten van spanning en blokkades, komen je kwaliteiten veel beter tot hun recht en kan juist jij van grote betekenis zijn.