Behoefte aan verbondenheid

In deze onrustige tijden voelen we extra goed hoezeer we elkaar nodig hebben. Hoezeer diepere verbondenheid hoort bij onze eerste levensbehoefte. Maar waarom voelt het dan vaak zo lastig om te realiseren?

Gratis adviesgesprek?

annelies@zilverkadecoaching
06 104 72 959
Laat van je horen en ik bel je terug.

Afspraak maken

Sensitieve professionals

In mijn praktijk begeleid ik veel sensitieve professionals. Gedreven mensen die tegelijkertijd behoorlijk gevoelig zijn. Heb jij dat ook?
Door het loslaten van spanning en blokkades, komen je kwaliteiten veel beter tot hun recht en kan juist jij van grote betekenis zijn.

De in Amerika bekende dokter Vivek Murthy zegt hier mooie dingen over in gesprek met Brené Brown. Terwijl hij in zijn praktijk dagelijks medicijnen voorschrijft, beseft hij altijd dat één medicijn het belangrijkst is: liefde. Liefde in de vorm van warm menselijk contact tussen ons en onze naasten. Dat is waar we naar hunkeren, wat we elkaar kunnen geven waardoor we sterker worden en helen.

‘All of us have the power to be healers,
because all of us have the power of love,

to build relationships, to see each other,
to give each other the benefit of the doubt,
to show up as ourselves.
We were born with these abilities’.

– Dr. Vivek Murthy, arts en Surgeon General in de VS

Angst voor kwetsbaarheid

We zijn geboren met de capaciteiten om diepgaand contact te maken en elkaar zo te geven wat we nodig hebben. Toch zetten we ze maar weinig in, constateert Murthy. Waarom? Omdat we bang zijn om ons kwetsbaar op te stellen en als zwak gezien te worden. Bang ook om te laten merken dat we die ander nodig hebben. Daarom doen we ons sterker voor dan we zijn. We houden de ander op afstand en creëren daarmee het tegenovergestelde van wat we willen: afgescheidenheid en eenzaamheid.

Creëer je verbondenheid of eenzaamheid?

We willen verbondenheid, maar creëren juist eenzaamheid. Omdat we op de een of andere manier geleerd hebben dat het goed is om sterk en zelfstandig te zijn. Dat zit in onze cultuur. Het voelt eng om te laten zien hoe het echt met je gaat.

Terwijl onze natuur toch iets heel anders zegt. Die laat zien dat we als mens helemaal niet geschikt zijn voor ‘ieder voor zich’, maar juist heel goed gedijen bij samenwerking. Bij het elkaar ondersteunen. Bouwen op elkaar maakt ons gezonder en gelukkiger.

Hoe doorbreek je dit?

De overtuiging dat we sterk en zelfstandig moeten zijn gaat vaak al zo lang met ons mee, dat het deel is gaan uitmaken van ons automatische systeem. Het stuurt onze impulsen en bepaalt veel van ons gedrag. Maar niet alles. Als je je ratio en wilskracht stevig inzet, kun je zorgen dat je meer krijgt wat je nodig hebt.

Dit effect kun je extra kracht geven door, met hulp van een coach, je automatische systeem op dit punt te resetten. Daardoor laat je je aangeleerde angst om je kwetsbaar op te stellen eerder los en ga je het contact met anderen makkelijker aan.

Oefening baart kunst

Als je hierin stappen wilt zetten kun je dit doen:

1. ZIE JE IMPULSEN
Wat ben je geneigd te delen met anderen en wat niet? Geeft dit het fijne contact waar je naar zoekt.

2. KIES BEWUST VOOR ANDER GEDRAG
Kies er bewust voor om meer van jezelf te delen met andere mensen. Wie verdient je openheid?

3. GO! DOE HET GEWOON
Laat beetje bij beetje je schild wat meer los en laat komen wat komt. Of zoals Typhoon zo mooi zegt: ‘Wees moedig in je ongemak’.

4. VRAAG OM BEGELEIDING
Ga naar een coach die werkt met het onderbewuste. En zorg dat dingen veranderen op een wat dieper niveau, zodat je met minder moeite een fijn gevoel van verbondenheid in je leven kunt realiseren.

‘Nog betekenisvoller dan het delen van schoonheid, is het delen van tranen. In het contact over elkaars zorgen toont zich de echte liefde.’

– Psychiater Dirk De Wachter

Meer kans op verbondenheid

Ga je dit avontuur serieus aan, en oefen je regelmatig, dan wordt het tonen van wie je echt bent vanzelf een nieuw automatisme. En groeit de kans op een mooi gevoel van verbondenheid.

Ik wens je veel liefde,

Annelies

Ps: Heb je ook behoefte aan meer verbondenheid en wil je graag begeleiding om dit te realiseren? Een adviesgesprek is altijd gratis.

Afspraak maken

Wil je reageren op dit blog? Heel fijn. Dat kan onderaan deze pagina.

Reageer