Menselijk contact als medicijn

In deze onrustige tijden voelen we extra goed hoezeer we elkaar nodig hebben. Hoezeer menselijk contact hoort bij onze eerste levensbehoefte.

De in Amerika bekende dokter Vivek Murthy zegt hier mooie dingen over. Terwijl hij dagelijks medicijnen voorschrijft, beseft hij altijd dat één medicijn het belangrijkst is: liefde. Liefde in de vorm van warm menselijk contact tussen ons en onze naasten. Dat is waar we naar hunkeren, wat we elkaar kunnen geven waardoor we sterker worden en helen.

‘All of us have the power to be healers, because all of us have the power of love, to build relationships, to see each other, to give each other the benefit of the doubt, to show up as ourselves. We were born with these abilities’.

– Dr. Vivek Murthy, arts en Surgeon General in de VS

Angst voor kwetsbaarheid

We zijn geboren met de capaciteiten om diepgaand contact te maken en elkaar zo te geven wat we nodig hebben. Toch zetten we ze maar weinig in, constateert Murthy. Waarom? Omdat we bang zijn om ons kwetsbaar op te stellen en als zwak gezien te worden. Bang ook om te laten merken dat we die ander nodig hebben. Daarom doen we ons sterker voor dan we zijn. We houden de ander op afstand en creëren daarmee het tegenovergestelde van wat we willen: eenzaamheid. Herken je dat?

Creëer je verbondenheid of eenzaamheid?

We willen verbondenheid, maar creëren juist eenzaamheid. Omdat we op de een of andere manier geleerd hebben dat het goed is om sterk en zelfstandig te zijn. Dat zit in onze cultuur. Het voelt eng om te laten zien hoe het echt met je gaat.

Terwijl onze natuur toch iets heel anders zegt. Die laat zien dat we als mens helemaal niet geschikt zijn voor ‘ieder voor zich’, maar juist heel goed gedijen bij samenwerking. Bij het elkaar ondersteunen. Bouwen op elkaar maakt ons gezonder en gelukkiger.

Hoe doorbreek je dit?

De overtuiging dat we sterk en zelfstandig moeten zijn gaat al zo lang met ons mee, dat het deel is gaan uitmaken van ons automatische systeem. Het stuurt onze impulsen en bepaalt veel van ons gedrag. Maar niet alles. Als je je ratio en wilskracht stevig inzet, kun je zorgen dat je wél krijgt wat je nodig hebt.

  1. ZIE JE IMPULSEN.
    Wat ben je geneigd te delen met anderen en wat niet? Geeft dit het fijne contact waar je naar zoekt? Nee?
  1. KIES BEWUST VOOR ANDER GEDRAG.
    Kies ervoor om meer van jezelf te delen, of kies ervoor om dat met andere mensen te doen. (Wie verdient je openheid?)
  1. GO. DOE HET GEWOON.
    Laat beetje bij beetje je schild wat meer los en laat komen wat komt. Of zoals Typhoon zo mooi zegt: ‘Wees moedig in je ongemak’.

Ga je dit avontuur serieus aan, en oefen je regelmatig, dan wordt het tonen van wie je echt bent vanzelf een nieuw automatisme. En groeit de kans op een mooi gevoel van verbondenheid.

‘Nog betekenisvoller dan het delen van schoonheid, is het delen van tranen. Om samen de lastigheden van het leven een plek te geven. In het contact over elkaars zorgen toont zich de echte liefde.’

– Psychiater Dirk De Wachter

Ik wens je alle goeds,

Annelies

Ps: Behoefte aan wat meer hulp? Snelle, diepgaande manieren om los te komen van je angst en blokkerende overtuigingen kunnen alleen plaatsvinden onder begeleiding. Een adviesgesprek is altijd gratis.

Gratis adviesgesprek?

annelies@zilverkadecoaching
06 104 72 959
Laat van je horen en ik bel je terug.

Afspraak maken

Sensitieve professionals

In mijn praktijk begeleid ik veel sensitieve professionals. Gedreven mensen die tegelijkertijd behoorlijk gevoelig zijn. Heb jij dat ook?
Door het loslaten van spanning en blokkades, komen je kwaliteiten veel beter tot hun recht en kan juist jij van grote betekenis zijn.
Tips & inspiratie ontvangen?
Geef je op voor Zilverkadepost onderaan deze pagina.
Afspraak maken

Wil je reageren op dit blog? Heel fijn. Dat kan onderaan deze pagina.

Reageer