fbpx

We passen ons aan
Veel mensen lopen rond met een onzeker gevoel, spanningsklachten of vermoeidheid. Als reactie hierop gaan ze vaak extra hun best doen, nieuwe opleidingen volgen of meer sporten. Alles om optimaal te kunnen presteren. Wat ze niet beseffen, is dat ze om zich beter te voelen niet méér hoeven te doen, maar eerder minder. Ze mogen dingen loslaten. Bijvoorbeeld de gedachte dat je niet goed genoeg bent. Het idee dat je moet presteren om waardevol te zijn. Of dat je geen fouten mag maken.

‘Als kind zien we de thuissituatie als hoe het hoort,
en onze eigenschappen die daar niet bij passen als ongewenst.’

Vrijwel ieder mens ontwikkelt in zijn jeugd onbewust negatieve gedachtes of overtuigingen. Onze opvoeders zijn ook maar mensen met hun eigen ballast en kunnen ons niet altijd geven wat we nodig hebben. Helaas zie je dat als kind niet zo. Je denkt niet: ‘Het ligt aan de situatie, eigenlijk ben ik helemaal oké’. Nee, we beschouwen de thuissituatie als hoe het hoort en zien onze eigenschappen en behoeftes die daar niet bij passen als ongewenst. En dus passen we ons aan. Want we verlangen naar waardering en verbinding en hebben daar enorm veel voor over.

Persoonlijke behoeftes steken de kop op
Dat aangepaste gedrag kunnen we lang volhouden. Maar er komt een moment dat onze persoonlijke behoeftes toch de kop opsteken, vaak op een onverwachte manier. De ene persoon krijgt bijvoorbeeld lichamelijke klachten of onberedeneerbare angsten. De ander belandt met een burn-out op de bank. De persoon in kwestie voelt dan wel dat het te maken heeft met zijn manier van leven, maar ziet niet hoe hij dat zou kunnen veranderen. Het is de kracht van onbewuste, negatieve overtuigingen.

Ongezond stresslevel
Bij mij gebeurde iets dergelijks. Ik ontwikkelde een ongezond stresslevel toen bleek dat de Lyme-bacterie die zich in mij genesteld had, niet gevoelig bleek voor antibiotica. De dokters konden me niet meer helpen. Omdat ik dus geen controle had over mijn gezondheid maar wél steeds hoorde over de gevaren van Lyme, werd ik zo gespannen dat er ook óude angsten kwamen bovendrijven. Eén daarvan lag erg in lijn met mijn paniek om het ziek-zijn: de angst om niet veilig te zijn. Hij bleek gekoppeld aan een oude, diepliggende overtuiging: de wereld is onveilig.

 ‘Ik vind het nog steeds ongelofelijk
wat een liefdevolle mindset teweeg kan brengen.’

Toen ik die overtuiging ontdekte en ermee aan de slag ging, veranderde alles. Ik zag in hoe ik als kind tot die (overtrokken) gedachte was gekomen, hoeveel stress hij me onderhuids had bezorgd, en hoeveel invloed dit weer had gehad op mijn weerstand. Ik besloot daarom per direct te stoppen met me zorgen te maken en en te starten met het creëren van rust.

Ik leerde methodes om mijn lichaam te ontstressen en om bij paniek op een zachte manier tegen mezelf te praten. Door te zeggen dat het oké is om bang te zijn bijvoorbeeld, dat ik vertrouwen kan hebben, dat mijn lichaam het prima doet. Dat soort troostrijke zinnen. Mijn gezondheid ging met sprongen vooruit. Ik vind het nog steeds ongelofelijk wat een liefdevolle mindset teweeg kan brengen.

Weer handelen vanuit je hart
De Lyme heeft zich ondertussen teruggetrokken en met mijn nieuwe kennis en ervaring ben ik Zilverkade Coaching gestart. De speerpunten in mijn praktijk zullen je niet verbazen:

  1. het afvoeren van stress uit het lichaam met een nieuwe, krachtige methode
  2. het omzetten van belemmerende gedachtes in helpende gedachtes,
  3. het stimuleren van mildheid naar jezelf.

Met deze methodes help ik mensen om ook hún oude ballast op te ruimen. Zodat ze weer wat meer zichzelf worden en in staat zijn om te handelen vanuit hun hart – en niet iets doen omdat ze denken dat het moet.

1 Reactie

  • Avatar Heloise Kihnke schreef:

    Annelies, I really enjoyed reading your blog and closely relate to it. I was diagnosed with Lyme about 5 years ago. I have undergone treatments at several clinics with various degrees of success. In my experience, most doctors who are trained in Western Medicine do not spend any time addressing the mental and emotional side effects of the disease (or any disease for that matter). I totally agree with you that using loving self talk goes long way towards reducing stress and increasing happiness. In addition to that, I also believe that accepting and loving ourselves exactly the way we are, can aid in the healing process of physical symptoms. It’s powerful how much we are what we think! Thanks for sharing your story and helping others achieve happiness Annelies. Congratulations on your new business, I’m convinced it will thrive. Our world needs more people like you!

Reageer