Je bent pas goed genoeg als…

Veel mensen lopen rond met een onzeker gevoel, spanningsklachten of vermoeidheid. Als reactie hierop gaan ze vaak extra hun best doen, nieuwe opleidingen volgen of meer sporten. Alles om optimaal te kunnen presteren. Wat ze niet beseffen, is dat ze om zich beter te voelen niet méér hoeven te doen, maar eerder minder. Ze mogen dingen loslaten. Bijvoorbeeld de gedachte dat je pas goed genoeg bent als je optimaal presteert. Of dat je geen fouten mag maken.

Alles voor veiligheid en waardering

Vrijwel ieder mens draagt zulk soort negatieve gedachtes of overtuigingen met zich mee. Het zijn de conclusies die we als kind hebben getrokken uit situaties die we meemaakten. Als je ouders bijvoorbeeld veel aandacht schonken aan je schoolcijfers en minder aan hoe je je voelde, dan concludeerde je daar misschien uit dat je gevoelens er niet toe deden.

Een kind denk dan niet: ‘Aha, kennelijk hebben mijn ouders nooit geleerd om met emoties om te gaan, dus vandaar dat ze er geen aandacht voor kunnen hebben.’ Nee, we beschouwen hun gedrag als ‘hoe het hoort’, en bestempelen onze gevoelens als abnormaal en ongewenst. We verstoppen ze en doen extra ons best voor goede cijfers. Want we verlangen naar veiligheid en waardering en hebben daar alles voor over.

‘Als kind zien we de thuissituatie als hoe het hoort,
en onze afwijkende behoeftes als abnormaal en ongewenst.’

Behoeftes steken de kop weer op

Dat aanpassen gaat onbewust. We voegen ons gewoon naar de regels van de omgeving en dat gaat prima – tót er jaren of decennia later iets gaat wringen. We zijn dan bijvoorbeeld niet meer zo gelukkig, voelen geen bevlogenheid meer in ons werk, worden overspannen of zelfs ziek. We hebben geen idee wat er aan de hand is, maar iéts is aan het schuren.

Heling

Vaak zijn het onze weggestopte gevoelens en behoeftes die de kop opsteken. Want vroeg of laat komen ze toch weer boven water en vragen om aandacht. Dit kun je ervaren als een crisis, maar in feite is het het begin van heling. Dat wat scheef zat in ons leven, gaan we nu weer recht zetten. We gaan onze behoeftes en verlangens weer ruimte geven.

Het voelt als een ellendige crisis, maar in feite is het het begin van heling.

Mooie veranderingen

Deze heling is mogelijk door gebruik te maken van methoden die inwerken op ons onderbewuste. Zelf werk ik graag met de transformatieprocessen van Live The Connection® die bij mezelf en bij veel cliënten mooie veranderingen teweegbrengen.

Oude ballast wordt opgeruimd, en valse ideeën over wie je moet zijn en wat je moet doen om van waarde te zijn, worden losgelaten. Er komt ruimte voor wie je echt bent. Daardoor krijg je meer energie, meer innerlijke rust en vertrouwen, en heb je een veel plezieriger leven.
Of, zoals een klant dat verwoordde: ‘Ik voel eindelijk de liefde waar ik zo lang naar verlangde’.

Wil jij ook dichter bij jezelf komen? En belemmerende overtuigingen loslaten? Geef je dan op voor een gratis adviesgesprek.

afspraak maken

Wil je reageren op dit blog? Dat waardeer ik zeer. Dat kan onderaan deze pagina.

Gratis adviesgesprek

annelies@zilverkadecoaching
06 104 72 959
Laat van je horen en ik bel je terug.
afspraak maken

1 Reactie

  • Heloise Kihnke schreef:

    Annelies, I really enjoyed reading your blog and closely relate to it. I was diagnosed with Lyme about 5 years ago. I have undergone treatments at several clinics with various degrees of success. In my experience, most doctors who are trained in Western Medicine do not spend any time addressing the mental and emotional side effects of the disease (or any disease for that matter). I totally agree with you that using loving self talk goes long way towards reducing stress and increasing happiness. In addition to that, I also believe that accepting and loving ourselves exactly the way we are, can aid in the healing process of physical symptoms. It’s powerful how much we are what we think! Thanks for sharing your story and helping others achieve happiness Annelies. Congratulations on your new business, I’m convinced it will thrive. Our world needs more people like you!

Reageer