Presteren

Veel mensen lopen rond met een onzeker gevoel, spanningsklachten of vermoeidheid. Als reactie hierop gaan ze vaak extra hun best doen, nieuwe opleidingen volgen of meer sporten. Alles om optimaal te kunnen presteren. Wat ze niet beseffen, is dat ze om zich beter te voelen niet méér hoeven te doen, maar eerder minder. Ze mogen dingen loslaten. Bijvoorbeeld de gedachte dat je niet goed genoeg bent. Of dat je geen fouten mag maken.

We passen ons aan

Vrijwel ieder mens draagt zulk soort negatieve gedachtes of overtuigingen met zich mee. Het zijn de conclusies die we als kind hebben getrokken uit situaties die we meemaakten. Als je ouders bijvoorbeeld geen aandacht hadden voor je emoties, dan concludeerde je daar misschien uit dat je gevoelens er niet toe deden.

Een kind denk niet: ‘O, mijn ouders hebben nooit geleerd om met hun emoties om te gaan, dus vandaar dat ze er geen aandacht voor kunnen hebben.’ Nee, we beschouwen de thuissituatie als hoe het hoort, en zien onze eigenschappen die niet in het plaatje passen als ongewenst. En dus passen we ons aan en worden er een kei in om gevoelens te verbergen. Ook al voelt dat niet zo fijn. Want we verlangen naar waardering en verbinding en hebben daar alles voor over.

‘Als kind zien we de thuissituatie als hoe het hoort,
en onze eigenschappen die daar niet bij passen als ongewenst.’

Automatisch

Dat aanpassen doen we niet bewust maar automatisch. We voegen ons gewoon naar de regels van de omgeving en dat gaat prima. Tót er jaren of decennia later toch iets gaat wringen. We zijn bijvoorbeeld niet meer zo gelukkig, voelen geen bevlogenheid meer in ons werk, worden kribbig of zelfs ziek. We hebben geen idee wat er aan de hand is, maar iéts is aan het schuren.

Ruimte geven

Vaak zijn het onze weggestopte behoeftes die de kop opsteken. Want vroeg of laat komen ze toch weer boven water en vragen om aandacht. Dit kan voelen als een ellendige crisis, maar het is in feite het begin van heling. Dat wat scheef zat in ons leven, gaan we nu weer recht zetten. We gaan onze behoeftes en verlangens weer meer ruimte geven.

Het voelt als een ellendige crisis, maar het is in feite het begin van heling.

Mijn ervaring

Ik ontdekte zelf hoezeer ik werd geplaagd door een onbewuste negatieve overtuiging in de tijd dat ik de ziekte van Lyme had. Toen duidelijk werd dat er geen medicijn waren die me hielpen, terwijl de effecten van de ziekte zeer ernstig kunnen zijn, raakte ik enorm in de stress. Ik werd zo alert op verergering van symptomen, dat die spanning op een gegeven moment voor méér klachten zorgden dan de ziekte zelf.

Dat kon niet de bedoeling zijn. Toen ik de spanning in mezelf ging onderzoeken, ontdekte ik dat ik me al veel langer fundamenteel onveilig voelde. Het was iets ouds. Ik realiseerde me waar het vandaan kwam, hoe dat gevoel me vaak onderhuids had beïnvloed, en hoe het tijdens mijn ziekte weer de kop op had gestoken.

Ik heb toen twee dingen gedaan:

1. Ik neutraliseerde de oude overtuiging ‘de wereld is onveilig’ in mij met de methode Live The  Connection.
2. Ik besloot per direct om te stoppen met me zorgen te maken over mijn gezondheid en begon rust te brengen in mijn lijf. Zowel door fysieke oefeningen als door het veranderen van mijn focus/mindset.

Toen veranderde er veel.

‘Ik vind het nog steeds ongelofelijk wat een liefdevolle mindset teweeg kan brengen.’

Heling door ontspanning

Door het weghalen van belemmerende overtuigingen en stress uit mijn lichaam, begon mijn lichaam zich te ontspannen en verdwenen langzamerhand ook de Lymeklachten. En dat werd nog versterkt toen ik leerde hoe je bij angst op een zachte manier tegen jezelf kan praten. Door te zeggen dat het oké is om bang te zijn bijvoorbeeld, dat je vertrouwen kan hebben, dat je lichaam het goed doet al met al. Dat soort troostrijke zinnen. Mijn gezondheid ging met sprongen vooruit. Ik vind het nog steeds ongelofelijk wat Live The Connection en een liefdevolle mindset teweeg kan brengen.

Zonder stress en vol vertrouwen

Inmiddels zonder Lymeklachten en veel meer in balans dan voorheen, ben ik toen met Zilverkade Ontstres- en Lifecoaching een nieuwe koers gaan varen. Dat wat mij zo had geholpen en me zo’n groot gevoel van rust, vertrouwen en kracht heeft gegeven, ben ik ook mijn cliënten gaan aanbieden:

  1. het afvoeren van stress uit het lichaam, o.a. met ‘het ABC van ontstressen’
  2. het neutraliseren van hindernissen en belemmerende overtuigingen, o.a. dmv krachtige methodes zoals die van Live The Connection
  3. het stimuleren van mildheid naar jezelf.

Met deze methodes help ik mijn cliënten om ook hún oude ballast op te ruimen. Zodat hun gezondheid en hun talenten alle ruimte krijgen en ze optimaal kunnen functioneren. Zonder stress en vol vertrouwen.

Benieuwd of mijn methodes ook iets voor jou kunnen betekenen? Geef je dan op voor een gratis adviesgesprek.

afspraak maken

1 Reactie

  • Avatar Heloise Kihnke schreef:

    Annelies, I really enjoyed reading your blog and closely relate to it. I was diagnosed with Lyme about 5 years ago. I have undergone treatments at several clinics with various degrees of success. In my experience, most doctors who are trained in Western Medicine do not spend any time addressing the mental and emotional side effects of the disease (or any disease for that matter). I totally agree with you that using loving self talk goes long way towards reducing stress and increasing happiness. In addition to that, I also believe that accepting and loving ourselves exactly the way we are, can aid in the healing process of physical symptoms. It’s powerful how much we are what we think! Thanks for sharing your story and helping others achieve happiness Annelies. Congratulations on your new business, I’m convinced it will thrive. Our world needs more people like you!

Reageer