Regelmatig hoor ik dat mensen zich verbazen over hun eigen gedrag. Je wilt graag het ene doen, maar je doet iets anders. Echt frustrerend. Alsof je jezelf niet in de hand hebt.

‘Ik help anderen graag, maar kom daardoor niet goed aan mijn eigen dingen toe. Daarom wil ik meer ruimte voor mezelf maken en vaker nee zeggen. Maar waarom lukt dat me dat zo slecht?’

Automatische piloot

Als je iets anders doet dan je zou willen, dan komt dat meestal doordat je ‘automatische piloot’ je tegenwerkt. Dat is een programma in je onderbewuste dat verantwoordelijk is voor 95% van je gedrag. Als die staat op ‘Ja natuurlijk help ik je’, dan is de kans klein dat je ‘Nee sorry’ gaat zeggen – Hoe graag je dat ook wilt.

Die automatische piloot, die we allemaal hebben, is op zich heel handig. Hij zorgt er namelijk voor dat we de dingen die we vaak doen (lopen, autorijden, ademhalen, socializen, etc.)  effectief kunnen uitvoeren zonder er aandacht aan te hoeven te besteden. Het is een vorm van energiebesparing.

Hoe je automatisch handelt, of welke neiging je hebt, hangt af van wat je geleerd hebt in het verleden. Het hangt af van de conclusies die je – onbewust – hebt getrokken uit situaties die je meemaakte. ‘Wat wordt er van mij verwacht? Wat is het meest veilige gedrag? Hoe krijg ik de meeste waardering?’

Ons onderbewuste zit boordevol vaste leefregels en gedragspatronen.

Je moet altijd klaar staan voor anderen

Een leefregel die in velen van ons verankert zit, is: ‘Je moet altijd klaar staan voor anderen.’ Meestal ingeprent met het oog op deugdzaamheid en soms vanuit een gevoel van minderwaardigheid.

Zit deze overtuiging in je automatische piloot, dan is het echt lastig om goed voor jezelf te zorgen. Want dan heb je al snel het gevoel dat je egoïstisch bent als je nee zegt op een verzoek, en dat mensen je erom zullen veroordelen.

Het maakt dat je al snel terugvalt in je oude patroon van helpen. Waardoor je weer boos wordt op jezelf omdat je niet doet wat je eigenlijk zou willen. Heel frustrerend en stressvol.

Verander je automatische piloot

Maar geen nood. Want het is mogelijk om die automatische impulsen te veranderen. Alleen is daar meer voor nodig dan goede voornemens en wilskracht. Je moet daarvoor werken op het niveau van het onderbewuste. Zoals gebeurt met de coachmethodes die ik gebruik.

In vrij korte tijd kun je daarmee lastige gedragspatronen loslaten en vervangen. Zodat je niet langer tegengewerkt wordt, maar je juist gesterkt voelt om te bereiken wat je wilt.

Niet dat je dan niemand meer gaat helpen. Nee, maar je voelt nu wel dat je een keus hebt. Het is nu veel makkelijker om ‘nee’ te zeggen en jezelf de ruimte te geven die je nodig hebt. Je voelt je vrij.

Kun jij jezelf geven wat je nodig hebt? Of zit iets je in de weg? Ontdek wat ik voor je kan betekenen in een gratis inspiratiegesprek.

Afspraak maken

Een reactie op dit blog? Graag. Dat kan helemaal onderaan deze pagina.

Gratis adviesgesprek

annelies@zilverkadecoaching
06 104 72 959
Laat van je horen en ik bel je terug.

Ontvang mijn gratis ebook

met tips voor meer
ontspanning, balans en kracht