Gelukkig heb ik geen last van stress, want ik heb een leuke baan.’

Wanneer heb je stress?

Het is een misvatting te denken dat je alleen stress hebt als je een vervelende baan hebt of een te drukke agenda. Het is veel meer dan dat.

Het kan ook zijn dat je een superleuke baan hebt, maar je wel vaak afvraagt of je genoeg gezien wordt. Of dat je last hebt van overprikkeling op kantoor, of je onzeker voelt in bepaalde relaties. Misschien pieker je wel over geldzaken en kun je niet goed slapen? Het zijn er allemaal vormen van stress. Het is álles wat je uit balans brengt.

Angstreflexen

Wat doet stress dan met je? Stress brengt je lichaam in een staat van alertheid, van alarm. Automatische reflexen gaan je gedrag bepalen, want alles is gericht op aanpassen en overleven, op een krachtige actie om je leven te redden. Het heeft zijn oorsprong in de oertijd, toen dat we vaak letterlijk moesten vechten voor ons leven, of heel snel moesten vluchten.

Deze alarmstand zorgt voor fysieke veranderingen: je hebt een snelle hartslag, een hogere bloeddruk, een verminderde darmwerking (hoge nood tijdens een gevecht is niet handig) en een verzwakt immuunsysteem. Al je energie gaat naar vechten/vluchten.

Het alarm zorgt ook voor mentale veranderingen. Je reageert dan meer vanuit angstreflexen en goed nadenken is er niet meer bij. De stresshormonen maken dat je een ander eerder ziet als ‘aanvaller’ of ‘schuldige’ en zo gedraag je je ook. Je inlevingsvermogen is stukken minder. Je bent minder leuk gezelschap.

De stresshormonen maken dat je een ander eerder ziet als ‘aanvaller’ of ‘schuldige’ en zo gedraag je je ook.

Gratis adviesgesprek

annelies@zilverkadecoaching
06 104 72 959
Laat van je horen en ik bel je terug.
Maak afspraak

Sensitieve professionals

In mijn praktijk begeleid ik veel sensitieve professionals. Gedreven mensen die tegelijkertijd behoorlijk gevoelig zijn. Heb jij dat ook?
Door het loslaten van spanning en blokkades, komen je kwaliteiten veel beter tot hun recht en kan juist jij van grote betekenis zijn.

Contraproductief

Tegenwoordig kán zo’n vecht/vluchtreactie nog heel effectief zijn als we worden aangevallen of als ons huis in brand staat. Maar bij de meeste vormen van spanning die wij ervaren is het juist erg onhandig. Dan is vechten of vluchten helemaal geen oplossing.

Bijvoorbeeld als je een duurzame oplossing moet bedenken voor je bedrijf, of bij relatieproblemen. Dan is het niet bepaald handig als je vanuit reflexen handelt. Dan is het juist cruciaal dat je een helder hoofd hebt, je intelligentie kunt inzetten en je inlevingsvermogen 100% is.

Uitputting op de loer

Wat ook funest is, is dat de stress van nu vaak veel langer aanhoudt dan vroeger. Prikkels wisselen elkaar voortdurend af, waardoor we bijna 24/7 alert zijn (= in de alarmstand staan) en onvoldoende hersteltijd hebben. En dat trekt ons lichaam niet. We raken overprikkeld, vermoeid, krijgen pijn in ons lijf, hartkloppingen, bloeddrukproblemen, etc. En omdat het immuunsysteem verzwakt, zijn we eerder ziek en werkt ons zelfhelend vermogen ook minder goed. We raken uitgeput.

Stop stress – creëer bloei!

Het is dus enorm belangrijk te leren hoe je stress kunt keren. Hoe je je kunt ontspannen bij alle uitdagingen het leven je biedt. Want daarmee wek je in feite je lichaam weer tot leven. Door stress los te laten kom je uít de alarmstand terug in de ‘bloeistand’. Je geef weer energie aan alle cellen en brengt jezelf terug in balans.

Door te ontstressen breng je je lichaam uit de alarmstand, terug in ‘bloeistand’.

Als je spanning kunt loslaten krijg je weer toegang tot je héle brein. Je kunt weer plannen maken en organiseren, kunt duurzame oplossingen bedenken en je doelen bereiken. Je hebt ook weer toegang tot je empathisch vermogen, ziet de ander weer zoals hij werkelijk is, en voelt je meer verbonden. Kun je op tijd stress loslaten, dan ben je een blijer en gezonder mens.

Gratis adviesgesprek

Wil jij ook minder stress in je leven? En meer lichtheid en balans ervaren? Meld je dan nu aan voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Maak afspraak

Een reactie op dit blog kun je plaatsen onderaan deze pagina.