Bang voor negatieve reacties

Ken je dat gevoel dat je heel graag iets wilt doen of zeggen, maar tegengehouden wordt door angst voor negatieve reacties? Twee krachten vechten dan in ons om voorrang, met als gevolg dat we niet functioneren zoals we willen en vooral moe worden.

Een persoonlijk artikel

Afgelopen tijd begeleidde ik iemand die bezig was met het schrijven van een artikel. Omdat ze daarin vrij persoonlijke ervaringen deelt, voelde ze behalve bevlogenheid ook angst bij het schrijven.

Ze was bang dat de buitenwereld haar persoonlijke verhaal niet zou kunnen waarderen. En dat ze haar zouden wegzetten als aansteller of amateur. Het werkte verlammend.

Tegelijk op het gaspedaal en de rem

‘Het voelt alsof ik tegelijk op het gaspedaal én op de rem sta’, vertelde ze. ‘Ik voel me 100% zeker over de waarde van mijn stuk, maar toch kan het idee van publicatie me zo benauwen dat ik de hele boel wil afblazen.’

Rationeel wist ze best dat haar angst onzin was. In gesprekken met collega’s over haar ervaringen had ze alleen maar bemoedigende reacties gekregen. Maar toch, op de een of andere manier was het beeld van een sceptische en negatieve buitenwereld lastig weg te krijgen. Wat kon ze doen?

Op de een of andere manier was het beeld van een sceptische en negatieve buitenwereld lastig weg te krijgen.

Loslaten van belemmerende gedachtes

Tijdens de sessie besluiten we om haar angstige gevoel te onderzoeken d.m.v. Live The Connection, een methode die gericht is op het contact maken met – en het loslaten van – belemmerende gedachtes.

Twintig minuten duurt het al met al, maar aan de blik en de houding van de vrouw zie ik dat er iets verandert. ‘Het is heel gek maar ik voel me rustiger’, zegt ze. Door wat er gezegd en gedaan is, voelt de gedachte: ‘De buitenwereld is sceptisch en negatief’ niet meer als de waarheid. Er is iets verzacht vanbinnen.

Er is iets opengebroken

In de oefening laat ze het negatieve gevoel over de wereld los en zet daar een overtuiging voor in de plaats die haar ambitie juist ondersteunt: ‘De wereld is nieuwsgierig naar mijn verhaal’. Bij het uitspreken van deze zin komen er tranen. ‘Er lijkt wel iets opengebroken’.

Geen idee hoe de reacties zullen zijn, maar ze is er niet meer bang voor. ‘Laat maar komen!´

Zin om het stuk te delen

Een week later spreek ik de vrouw weer en dan vertelt ze blij dat het lichte gevoel is gebleven. Als ze denkt aan publicatie, voelt ze geen spanning meer. ‘Ik voel me goed en heb zin om mijn stuk met anderen te delen’. Ze heeft geen idee hoe de reacties zullen zijn, maar is er niet meer bang voor. ‘Laat maar komen!’

Gratis inspiratiegesprek

annelies@zilverkadecoaching
06 104 72 959

Gratis inspiratiegesprek of meer informatie? Laat een boodschap achter en ik bel je terug.

Ontvang mijn gratis adviezenVoor meer ontspanning, balans en kracht

Benieuwd naar wat deze methode voor jou zou kunnen beteken? Geef je dan op voor een gratis inspiratiegesprek.

Ja, ik geef me op

Wil je een reactie geven op dit blog? Graag! Dat kan helemaal onderaan deze pagina.

1 Reactie