Herken je jezelf in A, B of C?

A. Je staat altijd klaar voor je leidinggevenden of collega’s, neemt veel taken op je en komt daardoor tijd te kort voor jezelf. Je voelt je vaak moe en geleefd.

B. Je wordt kriegelig als iemand vraagt of je iets wilt doen. Je kan niet goed tegen mensen die zich ‘belangrijk wanen’ en gaat graag je eigen weg.

C. Je bent een bevlogen mens, ziet groot belang in je projecten en kan daar met veel vuur over vertellen. Als mensen je niet volgen en hun eigen gang blijven gaan, kun je boos of teleurgesteld zijn.

Als je jezelf hierin herkent, dan hoor je bij de vele mensen die moeite hebben met grenzen. Met de grenzen tussen jouw ruimte en die van de ander.

Iedereen heeft een eigen ruimte

Iedereen krijgt van nature een eigen ruimte mee, gevuld met wat jou tot Jóu maakt. Je talenten, eigenschappen, verlangens, angsten en behoeftes. Het zijn de ingrediënten die je bijzonder maken en je innerlijke kracht bepalen.

Ieders ruimte ziet er dus anders uit. Maar voor iedereen geldt: alleen jij als eigenaar bepaalt wie toegang heeft en wat goed is om te doen.

Geen plek voor jouw eigenheid

Het kan gebeuren dat je opgroeit in een omgeving waar weinig aandacht is voor jouw eigenheid. Dan kan je gaan denken dat jouw ruimte er niet is. Bijvoorbeeld als thuis alles  draait om een ander, om de behoeftes van een dominante ouder bijvoorbeeld, of van een hulpbehoevende broer of zus. Dan kun je zo meegaan in wat zij nodig hebben, dat je in feite in hún ruimte leeft in plaats van die van jezelf.

Vertrouwen

Je leert dan niet goed wie je bent en hoe je je ruimte met vertrouwen kunt innemen. Je leert niet hoe je ontspannen jezelf kunt zijn bij anderen, hoe je relaxt je grenzen kunt aangeven en hoe je een fijne wederkerige relatie krijgt. Dat zit je bloei enorm in de weg en geeft behoorlijk wat spanning.

Als je als kind ervaart dat jouw eigenheid er niet zo toe doet, dan leer je niet hoe je met vertrouwen je ruimte kunt innemen

Vage grenzen

Als jouw ruimte vervloeit met die van anderen, dan kan het voelen:
A. alsof je geen Nee mag zeggen bij een verzoek. Alsof je moet pleasen om van waarde te zijn.
B. alsof je in de hoek gedrukt of overruled wordt, zodra iemand zich ferm uitspreekt.
C. als een afwijzing of teleurstelling, als anderen jouw oordeel of visie niet volgen en een andere weg kiezen.

Gratis adviesgesprek?

annelies@zilverkadecoaching
06 104 72 959
Laat van je horen en ik bel je terug.
Maak afspraak

Sensitiviteit speelt een rol

Dit soort gevoelens komen vaak ter sprake in mijn coachpraktijk. Hoe sensitiever je bent, hoe meer de thema’s ‘eigen ruimte’ en ‘subtiele grensoverschrijding’ lijken te spelen. Waarschijnlijk omdat je als gevoelig kind anderen zo goed aanvoelt. En je het ze graag naar de zin maakt.

Respectvol je ruimte innemen

Je sensitieve eigenschappen zijn super waardevol. Maar als je als professional echt tot bloei wilt komen, dan is het essentieel dat je weer midden in je eigen ruimte gaat staan. Dat je je eigen kwaliteiten, jouw visie en jouw behoeftes in het licht gaat zetten en jezelf gaat geven wat je toekomt: de credits én de zorg. Zonder schaamte, zonder jezelf te kort te doen. Maar ook zonder de ander te kort te doen.

Alleen in je eigen midden sta je sterk – met respect voor jezelf en de ander.

Heb je hier vragen over? Of wil je graag begeleiding bij issues rond begrenzing en eigenheid? Een adviesgesprek is altijd gratis.

Maak afspraak

Leuk als je wilt reageren. Dat kan onderaan deze pagina.

– Annelies

Download gratis

Reageer