Hoge eisen aan jezelf

Soms kun je jezelf erop betrappen dat je hoge eisen aan jezelf stelt. Het zijn eisen die we vaak hebben overgenomen van onze ouders: ideeën over wat we zouden moeten kunnen en wie we zouden moeten zijn. En we houden die ideeën vaak tot in lengte van dagen bij ons. Net als het bijbehorende schuldgevoel en het negatieve zelfbeeld als blijkt dat je niet aan die idealen voldoet.

Je houdt het zelf in stand

In een bijzonder interview in de Volkskrant vertelt de Vlaamse komiek Wim Helsen openhartig over dat hij zich vaak een zwakkeling heeft gevoeld. En hoe hij op een dag ineens inzag waar dat negatieve oordeel vandaan kwam:

‘Van mijn vader. Hij was een gefrustreerde, ongelukkige man die zich altijd onbegrepen voelde. […] Ik begreep ineens dat het geloof in mijn eigen zwakte verbonden is met hoe mijn vader in elkaar zat. En dat ik het zelf in stand houd. Het is zinloos om jezelf wijs te maken dat je wél sterk bent, maar het is zinvol om te beseffen dat die overtuiging ook maar een idee is dat je hebt overgenomen.’

Het is zinvol om te beseffen dat die overtuiging ook maar een idee is dat je hebt overgenomen.

Van Helsen citeert daarbij de stevige woorden van dichter Philip Larkin, uit This be the verse:

They fuck you up, your mum and dad.
They may not mean to, but they do.
They fill you with the faults they had
And add some extra, just for you.’

Behoefte aan verbinding

We nemen veel van de overtuigingen van onze ouders onbewust over (en zij weer van hún ouders) vanuit een verlangen naar verbondenheid. Aan veiligheid. Het is daarom ook vaak zo lastig om die overtuigingen los te laten, om wél positief over jezelf te gaan denken. Want het voelt dan alsof je de verbondenheid verbreekt.

Het loslaten van negatieve overtuigingen kan lastig zijn, omdat het voelt alsof je de verbondenheid met je ouders verbreekt.

Wim Helsen voelt dit ook zo: ‘De misvatting is dat ik dan de connectie met mijn vader verlies. Dat denk ik. Dit is wat ik mezelf van kleins af aan heb voorgehouden: om de connectie met mijn vader te behouden, moet ik denken en voelen zoals hij.’

Gratis adviesgesprek?

annelies@zilverkadecoaching
06 104 72 959
Laat van je horen en ik bel je terug.
Afspraak maken

Stap in het licht

Deze plotselinge inzichten en het proces dat daarop volgde, hebben het leven van Wim Helsen een bijzondere wending gegeven. Niet alleen omdat hij nu anders over zichzelf denkt, maar ook omdat hij nu veel beter in staat is te gaan voor wat hij wél wil. Hij beschrijft het als ‘opnieuw geboren worden’.

Wat Wim Helsen meemaakt is herkenbaar voor veel van mijn cliënten. Vaak is het een sleutelmoment op weg naar vrijheid en bloei: het jezelf losmaken van onzichtbare ketens om vervolgens in het licht te kunnen stappen. Zonder schuldgevoel en met blijvende liefde voor je ouders.

****

Heb je vragen hierover of wil je graag begeleiding bij het loslaten van een negatief zelfbeeld? Een adviesgesprek is altijd gratis.
Maak afspraak

Leuk als je wilt reageren. Dat kan onderaan deze pagina.

– Annelies

Download gratischecklist sensitieve profesional coach zilverkade

Gratis adviesgesprek?

annelies@zilverkadecoaching
06 104 72 959
Laat van je horen en ik bel je terug.

Reageer